Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ruta per les ermites i esglésies del Tossal i Torreblanca

SANT DOMÈNEC DEL TOSSAL

L’esglesiola de Sant Domènec del Tossal es troba situada en un repeu del serrat de la Força, que tanca la vall del Tossal pel sud.

 Dades artístiques

Es tracta d’un edifici d’una sola nau, sense absis, cobert amb una volta de canó de perfil apuntat, suportada per 7 arcs torals apuntats i extremadament junts. Hi ha una porta que s’obre a la façana oest, on resten els vestigis d’un porxo amb columnes, però la porta original, resolta amb arc de mig punt, s’obre a la façana nord de cara a la vall del Segre.

 Dades històriques

Aquesta esglesiola havia depès, eclesiàsticament, de l’antiga parròquia de Sant Bartomeu del Tossal i cada 8 d’agost, festivitat de Sant Domènec de Guzmán, difusor del culte a la Verge del Rosari i patró de l’antic gremi dels espardenyers de Ponts, s’hi celebra un romiatge i una missa.

****

SANTA CECÍLIA DE TORREBLANCA

Aquesta esglesiola es troba aïllada enmig d’uns camps de conreu a l’indret de Mas de n'Olives, a uns 3 km d’Anya per la pista que mena a Torreblanca i a uns 5 km de Ponts en direcció a Anya per Torreblanca.

 Dades artístiques

És un edifici cilíndric de petites dimensions i d’aparent senzillesa. Té planta circular, coberta amb una cúpula semiesfèrica, amb una finestra i tres ulls de bou de doble esqueixada. Davant la porta, coberta amb arc de mig punt i encarada a la banda de migdia, hi ha l’inici de dos gruixuts murs que formaven part d’un primer projecte constructiu que no s’arribà a concretar.

 Dades històriques

La ubicació d’aquest petit temple presenta nombrosos interrogants, atès que es troba assentat en un indret on hi hagué una vila romana i on s’han trobat nombrosos fragments ceràmics i elements esculpits d’època tardoromana i visigòtica -sivelles i fíbules-, els quals es conserven al Museu del Montsec, a Artesa de Segre.

****

SANT JOAN BAPTISTA DE TORREBLANCA

Les ruïnes de l’església de Sant Joan Baptista de Torreblanca són al vessant de migdia del serrat, al cim del qual hi ha les restes del castell de Torreblanca, en una posició dominant sobre el curs del riu Segre, a uns 4 Km de Ponts en direcció a Torreblanca.

 Dades artístiques

Aquesta església va ser la primitiva parròquia del lloc de Torreblanca i la seva estructura respon a un edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil semicircular, reforçada per quatre arcs torals i capçada, a llevant, per un absis semicircular. La volta es conserva només al terç de llevant de la nau, la qual apareix partida en la seva meitat per un mur que tanca el peu de la nau per la banda de ponent, que va ser construït posteriorment a causa de l’ensulsiada del tram inferior de la volta.

Els arcs torals són suportats no per pilastres adossades sinó per veritables columnes circulars, integrades per dos o tres tambors, amb capitells d’estructura simple que presenten una decoració incisa en baix relleu. L’absis té tres finestres de doble esqueixada, perfectament integrades en la decoració absidal, formada per arcuacions llombardes i lesenes longitudinals. El conjunt edificat palesa formes constructives pròpies de l’arquitectura catalana del segle XII, malgrat la seva tipologia llombarda.